Românii de rând se află în război cu politicienii, iar dacă vor să aibă şanse de câştig trebuie să se coaguleze în jurul unor idealuri comune. O spune pentru REALITATEA.NET artistul hip hop Cedry2k, care e de părere că salvarea românilor este conştiinţa colectivă şi nu împrumuturile de la FMI.
Lupta are tabere foarte clare din punctul meu de vedere. Pe de o parte, e clar suntem noi, toți, cei care muncim pentru te miri ce, toţi cei care plătim taxe și impozite nejustificat de mari pentru niște servicii de mizerie, cei care contribuim o viață pentru o pensie din care n-ai nici cum să mănânci, și lista continuă la nesfârșit, nu are rost să bat apa-n piua.
Pe de alta parte, mai puțin evident pentru unii, se pare, sunt ,,jmecherii” din politică, cei care au dus țara într-un semicolaps și au îndatorat milioane de oameni la bănci, cei care au legalizat drogurile puternice din magazinele de tip Spice, guvernanți indolenți, naivi sau supuși intereselor corporatiste care coincid, în mare, cu interesele Uniunii Europene, bancherii și conducătorii Băncii Naționale (Mugur Isărescu face parte, de vreo doi ani, din Comisia Trilaterală, cunoscută drept unul din cele trei mari organisme care controlează economia mondială, iar pe Adrian Vasilescu l-am văzut într-o reclama(!!!), încercând să convingă oamenii că exploatarea (cu cianură) de la Roşia Montană ar aduce noi locuri de muncă. Sunt curios dacă domnia sa ar lasă pe cineva la care ţine să lucreze acolo…).
Oricum, lista e interminabilă, de la parlamentari care au votat legi în interes propriu până la administrația prezidențială, care blochează din start încercări repetate și curajoase de aplicare a noi modele economice care ar putea scoate economia din colaps. (Recent, dl. profesor Florian Colceag, unul dintre cei mai mari și prolifici matematicieni români la ora actuală, președinte IRSCA, a suferit un accident cel puțin dubios, fiind lovit pe trotuar, de o mașină scăpată de sub control. Eu nu cred în coincidențe de-astea, mai ales dupa ce domnului profesor i s-au respins, ani în șir, tot felul de inițiative legislative privind aplicarea inventicii românești în economie, retehnologizare, reprofesionalizare, pe scurt un plan amplu (care include aportul unor mari inventatori și oameni de știință români) de redresare a economiei, fără mijloace externe, aspect despre care, personal, cred că e explicația problemelor domnului profesor).
Mai avem bișnițari, medici indiferenți, preoți pedofili, polițiști corupți care lucrează mână în mână cu tot felul de gangsteri cinici și cu funcționari locali (vezi cazul Paul Kedves, unde poliția a declarat caz de sinucidere deși condițiile în care a fost găsit Paul denotau clar o răzbunare mafiotă, iar manevrele procedurale facute de Poliția Giurgiu au fost de-a dreptul medievale).
Aș continua la nesfârșit dar mă indispun complet. Referitor la raportul de forțe balanța e clar înclinată în favoarea celor care au puterea și controlează statul.
În ”Zilele fricii” e vorba de o instigare la luptă. Crezi că românii au vocația protestului?
Este, într-adevăr, o aparentă instigare la lupta fizică și până la urmă vom ajunge și acolo în ritmul ăsta, e evident. Dar până atunci e vorba de violența ideilor, cea care face ascultătorul să fie torturat un pic la rândul lui de nedreptăţile comise de autorităţi.
Cât despre protest, nu știu dacă există o asemenea vocație. E vorba de mai multi factori psihologici, sociologici, morali și culturali care te împing la protest și mai ales la un anumit mod de a o face.
Pentru unii poate fi chiar temperamentul, dar cred că pentru cei mai multi români marea piedică este însăși naivitatea lor. Lipsa de educație te face vulnerabil, naște temeri și complexe, societatea te tratează ca pe un nimic și mulți au început să creadă că reprezintă asta. De altfel, nici presa nu face o treabă excelentă în sensul ăsta, speculând tragicul în scop comercial sau participând la o propagandă evidentă. Mi-a rămas, de exemplu, în minte o știre cu titlul ,,Străinii ne permit sa poluăm mai mult!”
Nu te poți numi ziarist dacă nu faci anchete și în continuare mulți dintre ei speculează sau bat câmpii fără milă în ziare pe care le citești în 5 minute, asta dacă nu te mulțumești cu niște pamflete triste.
Protestul îl fac oamenii demni, dar în România demnitatea și respectul de sine nu prea atârnă în balanță față de grija zilei de mâine și teroarea instaurată de guvern.
Ce părere ai de modul în care au protestat românii de curând? Unii le-au reproșat românilor că ar fi fost prea pașnici. Sunt ei capabili de violențe? Ar trebui să fie mai îndrăzneţi?
Referitor la faptul ca au protestat, evident că nu poate fi decât un lucru bun. Disperarea te scoate în stradă, e bine să ai o părere despre orice, cu atât mai mult despre niște manevre politice criminale care te privesc.
Și nu cred că ar trebui sa fie mai violenți, cel puțin nu fizic și, mai ales, nu încă.
Cineva, nu mai știu cine, zicea că Forța fără Inteligență e Tiranie și că Inteligența fără Forță e inutilă.
Mă îndoiesc că românii au conștientizat deja concepte precum capitalismul sau importanța libertății naționale. Oricum, indiferent de ce credem noi, cei mai înfometați vor fi întotdeauna mai violenți, cei mai inculți vor fi întotdeauna mai ușor de mințit si de frustrat.
Cred că românii ar trebui sa fie mai conștienți și mai bine organizați, cred că trebuie să înceapă să se informeze mai mult și mai ales sa filtreze mai atenți informațiile, în funcție de sursă, formă, conținut și mai ales efect general obținut. Oricum, cât timp motivația este păstrarea demnității individului sau a altor valori fundamentale, nicio formă a protestului nu mi se pare prea violentă, în schimb dacă nu este organizată ar putea fi una inutilă, cu efecte grave mai ales pentru inițiatori și deci, neinspirată.
Ai votat?
Am votat. Evident, neducându-mă.
Cine crezi că a fost cel mai prost preşedinte al României şi de ce? Ce ar trebui să se întâmple cu actualul Guvern? I-ar fi României mai bine fără el?
Poate părea cam radical ce zic, dar cred că România, în toată istoria ei de republică, nu a avut ca președinte un lider adevărat. Greu de spus cine a fost cel mai prost.
Cel mai puțin periculos criminal cred că a fost Constantinescu, dar și pasivitatea e la fel de gravă.
Iliescu a chemat minerii să omoare oameni și le-a mulțumit, crescând la el în curte tot felul de combinatori care și-au băgat mâna până la umăr în buzunarele noastre.
Despre Băsescu ce sa mai zic, în afară de faptul că vinde țara mai repede și mai neobservat decât a vândut flota? A, da, mai zic și că e maniac de putere, pun pariu cu orice psiholog. Normal, ar fi ideal să cadă guvernul, sa plece departe și să vină înapoi cand îl chem eu.
Evident că ne-ar fi mai bine să ne luam țara înapoi de la FMI, să ne luăm banii înapoi de la toți securiștii, șefii și șefuleții de agenții și subecretariate inutile inventate de paraziții ăștia care au făcut toate combinațiile posibile și cred că au și patentat câteva în plus.
Într-o lume corectă, mulți din ei ar face ani mulți de pușcărie. Sau munca silnică, să vadă și ei cum e.
Vezi vreo șansă ca România să o ducă vreodată mai bine? Ce ar trebui să se întâmple pentru asta?
Sunt mult prea multe lucruri care trebuie să se schimbe pentru a putea spera la un trai decent. Nici măcar nu le-aș numi schimbări, e timpul sa ne reinventăm.
În primul rând, cred sincer că oamenii ar trebui să își deschidă inima și mintea, față de ei și cei din jurul lor.
Cred că abia din acel moment sunt șanse reale să schimbăm ceva în: sistemul econimic- financiar, educațional, mentalitate, supra-conștientizare a ce reprezentăm pe plan spiritual individual, funcționarea instituțiilor de stat, servicii, nivel de trai, salarii, promovarea mai adecvată și reimplementarea unor valori care să nu pună în pericol în nici un fel drepturile umane (o legislație mai dură vis-à-vis de corupție, poluare, abuzuri judiciare, discriminări de orice fel, fiscalitate), o lege mai elaborată și mai restrictivă asupra monopolului comercial, care ar crește, corect dealtfel, șansele întreprinzătorilor mici și mijlocii.
Statul (liber) ar limita mult mai mult puterea băncilor, care în caz de colaps, primesc, culmea, fonduri uriașe din partea guvernelor, bani primiți prin taxe, evident, de la contribuabili.
Personal, pledez cu toată convingerea pentru un Tribunal al Poporului peste Curtea Constituțională.
Toate astea trebuie reglementate direct printr-o Constituție adaptată la nevoile psiho-socio-culturale actuale, o Constituție mult mai amplă și mai bine elaborată care să asigure poporului un control real asupra organismelor care-l guvernează și administrează. Bineînțeles că astea nu se pot face fără sacrificii mari, oamenii trebuie să regândească întreg conceptul de consum și, implicit, un nou sistem de repartizare a resurselor.
Dacă ar fi să-i urezi ceva lui Traian Băsescu, ce i-ai spune?
Nu pot să reproduc aici ce i-aș transmite direct. Dar, prin voi, îi zic să se ducă la un psihiatru și să lase la cârmă pe cineva care mai poate schimba direcția vasului care se duce spre cascadă. Copiii nostri n-au nicio vina că toate partidele principale existente au fost deja la guvernare și au găsit soluții pentru jumătate de milion de oameni care asigură funcționarea regimului, lăsând de izbeliște alte 22 de milioane. Dar ca să aibă efect ce zici trebuie în primul rând ca interlocutorul să aibă intenția de a te auzi. Și sunt sigur ca nu e cazul…
Cum te raportezi la criza economică? Ai simțit-o pe pielea ta?
Nu știu ce să zic de criză, nu cred în așa ceva, în România e austeritate cel puțin de când mă stiu eu, plus că această așa-zisă criză e de fapt un efect normal și previzibil al consumului exagerat provocat de monopolul marilor corporații, principalele finanțatoare, dealtfel, a actualului Guvern Mondial. Același guvern care finanțează Banca Mondială, care nu mai poate de grija noastră și ne dă bani într-una. Nu mai sunt resurse. Cel puțin nu altele în afară de cele care le asigură lor controlul lejer asupra populației.
Ce-i sfătuiești pe fanii tăi să facă pentru a o duce mai bine?
Eu deocamdată am eșuat în asta, nu prea am ce să-i sfătuiesc. Totuși, le spun să vadă și să nu uite că lumea se schimbă accelerat anii ăștia, că nu vor putea realiza nimic cât timp se lasă decimați, nu vor putea schimba mare lucru cât timp sunt singuri și că trebuie să lupte în primul rând pentru niște idealuri comune și abia apoi pentru scopuri personale. Conștiința colectivă e suma conștiințelor individuale și asta e salvarea, în nici un caz împrumuturile de la FMI.
Este muzica o cale prin care îți descarci frustrarea faţă de ce se întâmplă în România? Cât de eficientă este?
Da, asta reprezintă ceea ce fac. Este unul din modurile mele de a reacționa la ce se intâmplă în jur. Oricum, îmi place să cred că e vorba de mult mai mult decât de niște refulări, e vorba mai mult de exprimarea tranșantă a ceea ce cred și simt, de intransigența ideilor.
Ambalajul poate fi dur pentru unii, dar mesajul meu general este unul optimist, eu țip că ma doare și pentru că vreau sa fiu explicit, nu ca să sperii pe cineva sau să înveninez populația. Nu cred că am adevărul absolut, dar vreau să-i instig pe toți la căutarea lui.
Ca să mă întorc la scopul pieselor mele, sincer, pentru mine contează mai mult ce efect au asupra celorlalți, mai puțin asupra mea.
Ce-ți propui să schimbi prin piesele tale cu mesaj social și politic? Ai uneori îndoieli că eforturile tale ar putea fi în van?
Indirect, am zis deja ce-mi propun. Orice schimbare care face un om cinstit să traiască mai bine, din orice punct de vedere, e îndeajuns ca să mă motiveze și să nu facă munca mea în van. Păstrez legătura cu mulți dintre susținătorii mei care îmi spun caă, trecând peste aspectul pecuniar, nu e degeaba ce fac. Dacă macar unul dintre ei a fost sincer, atunci a meritat. Îmi place să cred că pun oamenii pe gânduri, chiar dacă mulți nu sunt de acord cu tot ce zic. E normal, suntem diferiți și instabili.
Oamenii sunt pasivi pentru că sunt demotivați și frustrați, dar sper că, odată cu trecerea timpului, la conducerea României vor ajunge și lideri adevărați care vor indica un alt traseu, spre lumină, de data asta.
***
Cedry2k, un alchimist al cuvintelor
Cedry2k este un cunoscut artist de hip hop al casei de discuri independente Facem Records. Discografia sa include EP-ul „CTC – Cedry2k” (2002) şi albumele „Alchimia veninului” (2007) şi „Poezie balistică” (2009).
Cedry2k a colaborat de-a lungul timpului cu majoritatea rapperilor români, printre care Puya, Guess Who, K-Gula şi Bitză.
Am copiat articolul exact cum era si pe site-ul realitatii. Deci daca-i vreo greseala nu-i facuta de mine. Va salut!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Scrie ceva aici!