Cercetătorii au creat un calculator controlat de gândurile oamenilor, descoperire care ar putea ajuta oamenii care se află în imposibilitatea de a vorbi sau a se mişca.
În testele realizate de oamenii de ştiinţă, voluntarii au fost capabili să mişte un cursor pe ecran, prin simpla 'pronunţie' a unor cuvinte în minte.
Studiul ar putea ajuta semnificativ pacienţii care şi-au pierdut capacitatea de a vorbi, sau pe cei care nu se pot mişca şi care se mişcă cu ajutorul scaunului cu rotile. De asemenea, această tehnologie ar putea revoluţiona industria jocurilor pe calculator.
Doctorul Eric Leuthardt de la Washington University School of Medicine din St Louis, Missouri, a utilizta o tehnica numită electrocortiografie (ECoG) pentru a conecta creierul voluntarilor ce suferă de epilepsie direct la un calculator. Electrozii eu fost introduşi prin craniu, până la contactul direct cu creierul, pentru a putea înregistra activitatea electrică a acestuia.
Studiul a fost efectuat pe pacienţi cu vârste cuprinse între 36 şi 48 de ani. Semnalele emise de electrozi în timpul testelor au fost adunate şi înregistrate în baza de date a unui calculator.
Experimentul a constat în aşezarea volunatrilor în faţa unui ecran şi mutarea cursorului prin rostirea în gând a unor cuvinte prestabilite. De exemplu, "ah" muta cursorul în partea dreaptă a ecranului, "ee" în partea de sus, "oo" în jos şi "eh" în partea stângă.
Toţi voluntarii au reuşit să stăpânească tehnica foarte rapid, fără o pregătire mare în prealabil. Cercetătorii speră ca în viitor acest implant să fie unul permanent, care să permită pacienţilor să comunice şi chiar să se deplaseze sau să permită unui computer să le citească gândurile.
În ultimii zece ani, oamenii de ştiinţă au dezvoltat o serie impresionantă de gadget-uri care pot fi controlate cu puterea minţii. De asemenea, tehnologia a fost folosită şi pentru a controla scaune cu rotile, sau pentru a schimba canalele televizorului de la distanţă.
În urmă cu puţin timp, medicii americani au prezentat cea mai recentă versiune a unui braţ bionic ce funcţionează pe baza impulsurilor electrice transmise de creier. Cei care folosesc acest braţ bionic pot să apropie degetul arătător de cel mare şi chiar să ridice antebraţul.
P.S. Credeti? cel putin asa ne informeaza Daily Mail
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Scrie ceva aici!